Το Μελίχλωρο είναι ένα τυρί που παράγεται από παράδοση στη Λήμνο. Παρασκευάζεται παραδοσιακά από αιγοπρόβειο γάλα, το οποίο μετά τη στράγγιση, εκτίθεται σε σκιερούς χώρους, τις περιόδους κατά τις οποίες η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι σχετικά χαμηλή (μετά το τέλος της άνοιξης), ώστε βαθμηδόν να αφυδατωθεί. Σε πρώτη φάση το τυρί αποκτά υφή μεταξύ χλωρού και ξηρού, ενώ όταν η αφυδάτωση προχωρά, το τυρί γίνεται σκληρό. Καταναλώνεται με ζυμαρικά, σαγανάκι αλλά και ως επιτραπέζιο. Θυμάρι και Ρίγανη έχουν προστεθεί στην ήδη εξαιρετική γεύση του, προσδίδοντας άρωμα και επίγευση ιδιαίτερα ξεχωριστή.