Η σόδα φαγητού, επίσης γνωστή ως μαγειρική σόδα ή διττανθρακικό νάτριο, είναι ένα κοινό χημικό προϊόν που χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Πρόκειται για μια λευκή, κρυσταλλική σκόνη που έχει την ικανότητα να αντιδρά με οξέα, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα.Επίσης η σόδα χρησιμοποιείται για να κάνει το κρέας πιο τρυφερό, ενώ αν την προσθέσουμε σε όσπρια που μουλιάζουν, τα κάνει πιο εύπεπτα και μειώνει τα αίσθημα του φουσκώματος μετά την κατανάλωσή τους. Εκτός από τη μαγειρική της χρήση, η σόδα είναι επίσης σημαντικός καθαριστικός παράγοντας. Για αυτό κι έχει πάρα πολλές οικιακές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα το καθάρισμα ασημένιων αντικειμένων και η απομάκρυνση λεκέδων από κρασί ή καφέ.