Η μαύρη σταφίδα αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες Ελληνικές υπερτροφές (superfoods).Η μαύρη σταφίδα είναι πλούσια σε:Φρουκτόζηόπου είναι υπεύθυνη για την γλυκιά της γεύση ,η οποία όμως έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.Κάλιοκαιμαγνήσιοπου βοηθούν στη μείωση της κατακράτησης υγρών.Σίδηροπου βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας.Αντιοξειδωτική Βιταμίνη C, που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και έχει επανορθωτικές ιδιότητες στη γήρανση της επιδερμίδας, λόγω του ότι ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.Πολυφαινόλεςπου ελαττώνουν τη χοληστερόλη και μειώνουν το κίνδυνο καρδιοπαθειών.Διαιτητικές ίνες (Η μαύρη σταφίδα έχει περισσότερες διαιτητικές ίνες και από τα περισσότερα φρούτα) που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην καλή λειτουργία του εντέρου.Διατηρεί τις ιδιότητες της σε υψηλές θερμοκρασίες (με λίγα λόγια μπορεί να χρησιμοποιηθεί πχ για την παρασκεύη παξιμαδιών, κέικ ή ψωμιού συνεχίζοντας να διατηρεί τις ευεργετικές της ιδιότητες).Βοηθά σημαντικά στημείωση της αρτηριακής πίεσηςειδικά σε άτομα με σακχαρώδη δαβήτη τύπου 2.Βοηθά στην μείωση συσσώρευσης λίπους σε ασθενής με λιπώδες ήπαρ.Προβιοτικές ιδιότητεςπου βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.Διαθέτειαντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή καθώς και αγγειοδιασταλτική δράση.Το εκχύλισμα μαύρης σταφίδας έχει αντικαρκινική δράση σε διαφόρων μορφών καρκίνου (πχ καρκίνο του παχέος εντέρου ή του στομάχου).