Η ρίγανη είναι ένα από τα βασικότερα καρυκεύματα των μεσογειακών λαών και φυσικά της Ελλάδας και το έχουμε συνδέσει σε όλα τα παραδοσιακά φαγητά. Επιπλέον, έχει αντιμικροβιακή και αντιιική δράση, ενώ βοηθάει σε παθήσεις του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού. Συστήνεται να προστίθεται η ρίγανη στο τέλος της μαγειρικής του φαγητού, καθώς η θερμική επεξεργασία αλλοιώνει την γεύση και το άρωμά της.Η Μαυρούδα, ένα χωριό έξω από την Θεσσαλονίκη, το οποίο εντάσσεται στον Δήμο Βόλβης, έχει καταφέρει να γίνει γνωστό για την ποιότητα της ρίγανης που παράγει, λόγω του ευνοϊκού κλίματος και της σκληρής δουλειάς . Πρόκειται για μια ρίγανη άγρια, εξαιρετικής ποιότητας με χαρακτηριστικό άρωμα.