Το καυτερό μπούκοβο είναι ένα μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από διάφορες ποικιλίας κόκκινης πιπεριάς του είδους Capsicum annuum. Η σάρκα και τα σπόρια της αποξηραμένης πιπεριάς δίνουν κόκκινο πορτοκαλί χρώμα και καυτερή γεύση μέτριας έντασης. Χρησιμοποιείται στο λάχανο τουρσί και συνιστάται για τον πατσά και γενικότερα για σούπες, βραστά αλλά και ψητά. Ιδανικό στην φασολάδα, σε σάλτσες, επίσης προστίθεται και στα κίτρινα τυριά για πιο πικάντικη γεύση. Δοκιμάστε τo με σπαγγέτι, πιάτα ζυμαρικών, σαλάτες, τα αυγά, μαγειρευτα, μαρινάδες.