Το γλυκό μπούκοβο είναι ένα μπαχαρικό από γλυκές κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες σε νιφάδες και τους σπόρους τους. Η χρήση του είναι απαραίτητη στη μαγειρική, κυρίως όταν επιθυμούμε να δώσουμε μια ξεχωριστή, αλλά ταυτόχρονα γλυκοκαυτερή γεύση, στα φαγητά μας.Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιείται για την παρασκευή τουρσιών, σε ζεστές σούπες όπως ο τραχανάς και η φασολάδα, στα ζυμαρικά, στο ρύζι, στα ψητά κρέατα και στα πουλερικά, στις καυτερές σάλτσες, στα μείγματα μπαχαρικών αλλά και στο ελαιόλαδο.